Preventie Tips

Goed verzekerd zijn is een geruststellende gedachte. Maar beter is het nog om narigheid te voorkomen. Daarom hebben wij voor u een aantal praktische tips op een rij gezet. Zo kunt u met een gerust hart op vakantie!

1. Onderhoud
Net als uw auto is het van belang om ook uw caravan goed te onderhouden. Het beste is om voor uw vakantie deze een controle- en onderhoudsbeurt te geven bij een erkend bedrijf. Een standaard onderhoudsbeurt bestaat in de meeste gevallen uit:

 • Controle van het onderstel o.a de remmen, banden.
 • Controle van de opbouw o.a zijreflectoren, handgrepen, kentekenplaat.
 • Controle van elektra en gas o.a ( rem)-verlichting en alle elektrische aansluitingen.
 • Een vochtmeting2. Belading
Een te zware of slecht beladen caravan kan onderweg tot problemen leiden. Neem daarom altijd voldoende tijd om uw caravan goed en veilig in te pakken. Let tijdens het inpakken van uw caravan op de volgende punten:

 • Zorg voor een goede kogeldruk. Deze is van belang voor de stabiliteit en de bestuurbaarheid van uw caravan tijdens het rijden. In het instructieboekje van uw auto staat welke maximale kogeldruk voor uw auto geldt. Het gewicht is eenvoudig te controleren door het neuswiel op een personenweegschaal te plaatsen
 • Plaats zware bagage, zoals voortent, luifel, levensmiddelen etc., zo laag mogelijk boven de vloer en boven de as.
 • Zorg dat het totale gewicht van uw beladen caravan niet uitkomt boven het maximaal toelaatbare gewicht. Wanneer u zeker van uw zaak wilt zijn dan kunt u voor vertrek altijd de caravan laten wegen op een weegbrug.
  (Kijk voor adressen in de Gouden Gids of in het telefoonboek)3. Rijden
Om veilig te rijden met uw caravan kunt u rekening houden met de volgende zaken:

 • Wanneer u nog geen of weinig ervaring heeft met het rijden met een caravan kan het raadzaam zijn om een speciale caravantraining te volgen.
 • Wanneer u gebruik maakt van een stabilisator heeft u minder last van zijwind en passerend vrachtverkeer.
 • Rijden met de caravan bij harde windstoten is gevaarlijk. Daarom is het van belang om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Let goed op de polisvoorwaarden bij uw caravanverzekering. In veel gevallen wordt schade ontstaan als gevolg van rijden tijdens noodweer terwijl dit niet noodzakelijk was niet vergoedt. Vind hier uw caravanverzekering
 • Neem voldoende rust tijdens het rijden en stop om de twee uur4. Diefstal
Niets is vervelender dan wanneer uw caravan wordt gestolen. Jaarlijks worden, alleen al in Nederland, honderden caravans gestolen. Hier volgen een aantal tips om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden:

 • Een beladen caravan is een aantrekkelijk object voor criminelen. Beperk daarom de periode dat de caravan ‘voor de deur’ staat zoveel mogelijk.
 • Zorg dat uw caravan niet weggereden kan worden! Gebruik daarom een SCM/TNO-goedgekeurde wielklem. U kunt ook gebruikmaken van een SCM/TNO-goedgekeurd disselslot, maar dan blijft de caravan verplaatsbaar. Gebruik het slot zowel thuis voor de deur, onderweg wanneer u even ergens een hapje gaat eten en op de camping. Enkele verzekeraars stellen de aanwezigheid van een SCM goedgekeurd disselslot en/of wielklem verplicht. Vind hier uw caravanverzekering
 • Laat geen losse waardevolle spullen achter in uw caravan.
 • Sluit bij het verlaten van uw caravan ramen-en deuren.5. Brand
Jammer genoeg is het gebruik van gas (verwarming/koken) de oorzaak van de meeste caravanbranden. Voor uw eigen veiligheid is het aan te bevelen om de gehele gasinstallatie eenmaal per jaar te laten controleren op lekkages. Belangrijke zaken bij het gebruik van een
gasinstallatie in de caravan:

 • Lekkages nooit opsporen met een lucifer, maar de leidingen met zeepsop bestrijken. Waar er belletjes ontstaan, lekt het. Voor deze controle zijn ook speciale spuitbussen in de handel.
 • Lege wisseltanks inruilen of laten vullen bij erkende dealers. Let er bij het vullen op dat nooit meer dan 80% van de tank gevuld wordt.
 • Laat tanks nooit met LPG (autogas) vullen.
 • Een butaanfles/tank is niet geschikt voor propaan.

Verzekeraars stellen in hun verzekeringsvoorwaarden duidelijke eisen aan gasinstallaties in caravans. Lees deze altijd goed door voordat u vertrekt. Vergelijk hier uw caravanverzekering

6. Caravanverzekering
Veel mensen sluiten klakkeloos een verzekering af of kiezen voor de goedkoopste verzekering. Voorkom teleurstellingen achteraf en neem voor het afsluiten van een caravanverzekering de tijd om de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen en stel u zelf de vraag: Wat vind ik belangrijk bij een caravanverzekering?

Om u op weg te helpen hebben wij alvast drie populaire caravanverzekeringen voor u naast elkaar gezet.

Vergelijk hier uw caravanverzekering